Waarom kiezen voor deze richting?

Je wordt opgeleid tot een zelfstandig detailhandelaar en een rayonverantwoordelijke afdeling voedingsmiddelen en/of afdeling non-food. 

 

Wie kan er starten in deze richting?

Je kan instappen: 

  • als je het diploma secundair onderwijs bezit, uitgereikt in een studierichting van het technisch secundair onderwijs die overeenstemmend is; 
  • als je het studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs bezit, uitgereikt in een studierichting van het beroepssecundair onderwijs die overeenstemmend is (Kantoor BSO, Verkoop BSO). 

 

Wat leer je in deze richting?

De vorming van dit specialisatiejaar bestaat uit twee componenten:

  • een communicatieve component waarin specifieke vaardigheden van zakelijke communicatie in het Nederlands, Frans en Engels worden aangebracht;
  • een bedrijfsgerichte component met aandacht voor het verwerven van de competenties om als kleine ondernemer (detailhandelaar) te starten.

Actieve werkvormen, een leeronderneming, gastcolleges en bedrijfsbezoeken bieden jou een rijke leeromgeving. In de leeromgeving starten de leerlingen hun eigen detailhandel op, zij nemen noodzakelijke beslissingen, ontwikkelen een financieel plan, houden een reële boekhouding bij, hebben aandacht voor een presentatieplan en ontwikkelen hun eigen e-commerce omgeving.

 

Lessentabel

  7WET
Algemene vorming  
Godsdienst 2 u
Lichamelijke opvoeding 2 u
Project algemene vakken 4 u
Talenvorming  
Engels 2 u
Frans 2 u
Specifieke vorming  
Visual merchandising 4 u
Winkelbeheer 6 u
Stage 10 u
Totaal 32 u

De stage wordt wekelijks georganiseerd op 2 namiddagen. De overige 2 uren worden ingericht in 2 periodes van telkens 1 week. De lessen vervallen in deze perioden.

 

Wat na deze richting?

Als je slaagt, behaal je het diploma van secundair onderwijs.

Na het volgen van deze richting kan je:

  • een job zoeken als gerant(e), winkelverantwoordelijke, verkoper, functie in een verkoopteam met kans op promotie ... ;
  • verder studeren in een beperkte waaier van hogere studies als je een bekwame en gemotiveerde student bent.

Meer info vind je op Onderwijskiezer