Waarom kiezen voor deze richting?

De derde graad Handel TSO is een commerciële studierichting en bereidt je voor op verder studeren in hoger onderwijs (professionele bachelor) of in een Se-n-Se (secundair na secundair) opleiding.

 

Wie kan er starten in deze richting?

Meestal stap je in na een 2de graad Handel, wat een logische overgang is. Je hebt immers een degelijke basiskennis van dubbel boekhouden, tekstverwerking en informatica nodig om te slagen in deze studierichting. 

Het is ook haalbaar om vanuit de 2de graad ASO of een andere studierichting van de 2de graad TSO in te stromen. Wij verwachten dan van jou heel veel inzet om de achterstand in boekhouden en informatica bij te benen via een aangepast inhaalprogramma. 

 

Wat leer je in deze richting?

Deze richting biedt een brede en veelzijdige vorming met drie componenten:

 • een stevige algemene vorming;
 • ruime talenvorming: Nederlands, Frans, Engels, Duits met nadruk op het specifiek inoefenen van de praktische vaardigheden binnen de bedrijfswereld;
 • een bedrijfsgerichte vorming, bestaande uit:
  • een commercieel gedeelte met aandacht voor marketing en aan- en verkoopactiviteiten op nationaal en internationaal niveau;
  • een administratief gedeelte met de afhandeling van de administratie en het voeren van de boekhouding van een handelsonderneming;
  • een bedrijfseconomisch gedeelte met aandacht voor ondernemers-vaardigheden zodat leerlingen zich later kunnen vestigen als zelfstandige.

In het vak Bedrijfseconomie komen alle leerinhouden en toepassingen in een concrete en praktijkgerichte aanpak aan bod, met accent op verschillende actieve en zelfstandige werkvormen (groepswerk, begeleid zelfstandig leren, vakdoorbrekende projecten …).

ICT wordt volledig geïntegreerd in dit vak Bedrijfseconomie.

Via bedrijfsbezoeken, gastcolleges en een blokstage maak je kennis met de bedrijfswereld. Je werkt in de loop van de twee jaren aan een geïntegreerde proef waarin verschillende projecten en de stage aan bod komen. 

 

Lessentabel

  5HA 6HA
Algemene vorming    
Aardrijkskunde 1 u 1 u
Geschiedenis 1 u 1 u
Godsdienst 2 u 2 u
Lichamelijke opvoeding 2 u 2 u
Natuurwetenschappen 1 u 1 u
Wiskunde 3 u 3 u
Talenvorming    
Duits 3 u 2 u
Engels 3 u 3 u
Frans 4 u 4 u
Nederlands 3 u 3 u
Specifieke vorming    
Bedrijfseconomie 10 u 10 u
Stage --  
Totaal 33 u 34 u

De stage wordt ingericht in een periode van twee aaneensluitende weken.

 

Wat na deze richting?

Na het volgen van deze richting kan je:

 • verder studeren in een professionele bachelor in bedrijfsmanagement, communicatiemanagement, office management, sociaal werk, lerarenopleiding (kleuter, lager, secundair);
 • je specialiseren en/of vaardigheden verbreden via verschillende 7de specialisatiejaren in het studiegebied Handel TSO (vb. KMO-administratie, Administratie Vrije Beroepen, …)
 • na je voortgezette studie een job zoeken als administratief medewerker, winkelmanager, bankbediende, bedrijfsmanager, verkoper van multimedia, merchandiser, vertegenwoordiger diensten, douanedeclarant, leerkracht, verkoper, fiscaal adviseur ...

 Meer info vind je op Onderwijskiezer.

 

Slaagkansen bij verder studeren

Bron: Het Nieuwsblad, Bert Heyvaert, Welke middelbare studie geeft de beste slaagkans voor later?, 03/09/2013. Internet, 22/07/2014, (http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130902_00721447#cijfers)