vrijdag 07 mei 2021

Leerkrachten testen zelf hun collega's

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Tegen midden mei zouden er in Vlaanderen wekelijks 400 000 zelftesten moeten zijn waarbij leerkrachten en schoolpersoneel zich preventief kunnen laten testen op covid-19.

In afwachting daarvan kunnen 38 Vlaamse scholen die medisch geschoold personeel hebben vanaf maandag 3 de testing zelf in handen nemen. Via het Rode Kruis kunnen zij gebruik maken van pakketten met daarin sneltesten en beschermingsmateriaal voor wie de test afneemt. Voor Wetteren start het Sint-Jozefinstituut als enige hiermee aangezien vijf leerkracht-verpleegkundigen zich bereid vonden om de sneltesten af te nemen bij hun collega’s. De overigens vrijblijvende oproep om zich te laten testen bleek bovendien een succes: een derde van het SJI-personeel schreef zich de eerste dagen nadat dit nieuws bekend raakte al in op een interne lijst die nog verder aangroeit.

De directie bedankt de verpleegkundigen onder zijn personeel alvast voor hun inzet en hoopt de leerkrachten op deze manier extra veiligheid te bieden waardoor ze een stukje mentale rust voor de klas terugvinden. Binnen het kwartier is het resultaat van deze eenvoudige test bekend, al vereist de afname wel enige medische kennis en behendigheid. “De testafname is vrijwillig en dient twee keer per week te gebeuren. Het gaat in elk geval over preventieve testen. In geval van symptomen, terugkeer uit een rode zone of clusterbesmetting mogen die niet gebruikt worden”, deelt directie mee.

Andere Wetterse scholen stappen in het testprogramma in samenwerking met het Rode Kruis, maar dan in erkende vaccinatiecentra buitenshuis. De medewerkers van het Sint-Gertrudiscollege kregen reeds een code om zich te melden op een platform. Het Scheppersinstituut sluit zich daar eventueel later bij aan. Hetzelfde geluid bij Campus Kompas. Iedereen is er ingelicht en wie zich onzeker voelt kan dit direct laten doen. Mariagaard wacht nog even af en heeft voorlopig nog geen plannen voor het personeel.

 

Gelezen: 254 keer