woensdag 22 november 2017

Cursus reanimeren en defibrilleren

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Dinsdagnamiddag 21 november kregen enkele geïnteresseerde leerkrachten van SJI de kans een cursus reanimeren en defibrilleren te volgen. Aan de hand van 4 stappen leren ze gepast te reageren op een noodsituatie. Daarnaast krijgen de cursisten ook achtergrondinformatie en allerlei tips die kunnen bijdragen aan een effectieve hulpverlening.

Een plotse hartstilstand is één van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa. Wanneer het hart stopt met pompen, valt de bloedsomloop stil. Dit heeft als gevolg dat er geen zuurstof meer getransporteerd wordt. De hersenen en andere vitale organen krijgen onvoldoende zuurstof met alle gevolgen van dien. Het slachtoffer zal al snel het bewustzijn verliezn, stoppen met ademen en uiteindelijk sterven.

Het is dus enorm belangrijk dat omstaanders zo snel mogelijk in actie schieten en starten met reanimatie. Een onmiddellijke start verdubbelt of verviervoudigt de overlevingskansen. Defribrillatie binnen de drie tot vijf minuten nadat de hartstilstand zich voordeed, kan de overlevingskans verhogen tot 50-70 %.

Rode Kruis Vlaanderen moedigt dan ook scholen aan om Hartveilig te worden. De twee belangrijkste doelstellingen van het project worden voor onze school op die manier bereikt nl. zoveel mogelijk leerkrachten en leerlingen van SJI opleiden en leren reanimeren en anderzijds de aanwezigheid van een AED.

In de loop van januari volgt een tweede sessie voor een nieuwe groep mensen. Eenmaal 10 % van de collega’s zijn opgeleid krijgen we het logo van ‘Hartveilig’ en wordt het AED-toestel operationeel.

 

 

Gelezen: 350 keer