vrijdag 22 januari 2016

Talenweek op SJI

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Van maandag 18 tot vrijdag 22 januari werd voor de eerste keer een SJI Talenweek georganiseerd! Een week lang focusten we op verschillende (vreemde) talen, werden workshops en co-teachinglessen georganiseerd, bekeken we Franse en Duitse films en toonden onze leerlingen en leerkrachten hun talent voor taal. 

Maandag 18/1

In de loop van het eerste lesuur kregen alle leerlingen een filmpje te zien met een oproep: lang geleden vond een meisje aan de Schelde een fles met een raadselachtige boodschap. Het mysterie raakte nooit opgelost... tot nu misschien? Tijdens de talenweek kunnen alle leerlingen per twee of drie op zoek gaan naar de oplossing van het mysteriespel. Wie is de beste en snelste Sherlock Holmes, Derrick of Hercule Poirot? 

In de voormiddag kreeg 6TSO een workshop rond hogeschooltaal door mevrouw Sarah Auman, docente aan de opleiding Office Management van Hogeschool Gent. Zij wees op het belang van correct taalgebruik bij communicatie binnen de opleiding of binnen een bedrijf, maar evenzeer op het vinden van een gepaste en beleefde toon ten opzichte van docenten of klanten. 

De hele dag door kregen de leerlingen van 3 en 4 Voeding-Verzorging, Kantoor en Verkoop workshops Expressie. Deze werden gegeven door Valerie en Freek van 't Jong Laweit, een nieuw Wetters theaterplatform (https://www.facebook.com/tjonglaweit/). Na enkele opwarmingsoefeningen gingen alle remmen los: een recept naar voor brengen terwijl je aan het schaterlachen bent, of een bijsluiter terwijl je tranen met tuiten huilt? Niet zo evident, maar onze leerlingen toonden hun beste acteerprestaties! 

3 en 4 TSO kregen intussen een boeiende lezing door auteur Bart Moeyaert. Deze ging door in CC De Poort. Geen klassieke voorleessessie uit het laatste boek van de schrijver, maar wel een meeslepend verhaal over zijn leven, zijn ouders en zijn zes (!) broers. Bart Moeyaert raakte de leerlingen door op een eerlijke en open manier zijn hoogte- en dieptepunten te delen. Nadien mochten de leerlingen nog vragen stellen. We zijn het erover eens: Bart Moeyaert kan niet alleen op papier ontroeren, maar beheerst ook de kunst van het vertellen wonderwel. 

In de namiddag keken de leerlingen van de 3e graad naar de Franse film « Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu? », een vrolijke komedie waarin alle clichés rond racisme worden getoond. 

Dinsdag 19/1

Op dinsdagvoormiddag kwam Marc De Bel spreken voor de eerstejaars. Ook hij wist de leerlingen echt te boeien ! Enkele selfies met de bekende auteur konden natuurlijk niet ontbreken. 

Verder stonden de Franse films voor de 1e graad (« Les vacances du Petit Nicolas ») en 2e graad TSO (« Intouchables ») op het programma. 

Woensdag 20/1

Op woensdag werkte 3KA/VK in de les PAV rond het populairste jongerenwoord bij de 1e graad. De enquête hierrond werd al afgenomen in het 1e semester. De leerlingen grepen de talenweek aan om de winnaar van de enquêtevraag te verrassen in de klas met een snoeptaart. 

Ook in andere specifieke vakken deden de vakleerkrachten moeite om rond taal te werken : zo gingen de leerlingen van de GWW-richtingen op zoek naar de Latijnse equivalenten van de biologische terminologie, werkte 5VZO rond lichaamstaal en kreeg 6BI informatica in het Engels. 

Donderdag 21/1

Op donderdag konden de leerlingen van de 1e graad puzzelen op de speelplaats, waar een grote woordzoeker stond getekend. 

4KA/VK gingen op pad naar de wekelijkse markt, waar ze een enquête afnamen rond het Wetterse dialect. Ook 2TSO was daar terug te vinden : zij deden er een spreekwoordenspel. 

De klassen van de 2e graad BSO keken in de namiddag naar de Franse film « Le gamin au vélo ». Voor 5 en 6TSO stonden twee Duitse films op het programma, die werden gelinkt aan de lessen geschiedenis : « Good Bye Lenin » en « Das Leben der Anderen ». 

Vrijdag 22/1

De laatste dag van de talenweek werd door alle klassen ingezet met een Frans ontbijt. Daarna stond voor alle klassen een vreemde taal op het programma. Leerlingen en leerkrachten met een talent voor taal gaven tijdens dit talen(t)moment cursusjes Spaans, Italiaans, Engels, Duits, Zweeds, Portugees, Kosovaars, Lingala, Swahili, Arabisch, Vietnamees, Russisch, Zuid-Koreaans,… We willen alle lesgevers nog eens bedanken om hun talenkennis met de klas te willen delen! 

Voor de klassen 5VZO en 5ST werd in de namiddag een co-teaching georganiseerd : een combinatie van de vakken Duits en Pedagogisch handelen. De leerlingen werkten rond bewegingsoefeningen bij bejaarden met specifieke noden, en dit in het Duits! 

Mevrouw de directeur sloot de week af tijdens het slotmoment het 7e lesuur. De leerlingen kregen een drankje en konden wat napraten bij het zien van de foto’s van de talenweek.

 

Klik hier om naar het fotoalbum te gaan.

Gelezen: 1104 keer