woensdag 16 oktober 2019

Start mini US&More

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Een Mini-onderneming is een kleine onderneming van en door leerlingen, uiteraard met de hulp van leerkrachten en de steun van VLAJO. VLAJO staat voor Vlaamse jonge Ondernemers, een Vlaamse dienst die ondernemingszin bij jongeren wil stimuleren. Zij willen zorgen voor zelfbewuste jonge professionals met een rijke portfolio van ondernemende competenties.

De leerlingen leren gaandeweg alles zelf doen: het assortiment samenstellen, de huisstijl bepalen, de naam bedenken, onderhandelen over prijzen, bestellingen plaatsen en opvolgen, de stand uitwerken, enzoverder. 

De Mini is een samenwerking tussen twee verschillende klassen. Vijf en zes verkoop bouwen dit hele project samen uit. Het grootste voordeel hiervan is dat het een groeiproces is, want elke leerling draait twee of drie jaar mee.  De leerlingen van het zesde jaar kunnen dus de ervaring die ze het vorige jaar hebben opgedaan, doorgeven aan de vijfdes.

 

Het hoofddoel van een Mini is de ondernemingszin aanwakkeren bij jongeren door hen te laten kennismaken met het opstarten en het runnen van een eigen zaak. Als je een goede zelfstandige wil worden, moet je over heel wat kwaliteiten beschikken: assertiviteit, teamspirit, besluitvaardigheid, leiderschap, doorzettingsvermogen, engagement, kritisch denkvermogen, initiatief, communicatievaardigheden, resultaatgerichtheid, succeservaring ... Omdat die kwaliteiten zo belangrijk zijn, wordt er door de coaches serieus gehamerd op competenties en attitudes.

 

US&More zal lekkere Amerikaanse koekjes, snoepjes en geschenkpakketten verkopen.

De naam ‘US&More’ kozen ze naar aanleiding van het thema Amerika.

Op vrijdag 18 oktober en zaterdag 19 oktober zijn hun eerste verkoopmomenten op de kaas- en wijnavond van het SJI. Op maandag 21 oktober willen ze er een zoete, amerikaanse maandag van maken op school. De leerlingen zullen de hele dag donuts verkopen op de speelplaatsen. Zo leert iedereen de zoete kant van de mini kennen.

Gelezen: 1012 keer
Getagged onder