dinsdag 24 februari 2015

Schepen Herman De Wulf vertelt over het kernwinkelgebied in Wetteren

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De leerlingen van 5 Handel leren in de lessen Bedrijfseconomie over vestigingsplaats, soorten winkels, milieu en ruimtelijke ordening (‘omgeving’ heet dat tegenwoordig), structuurplan enz. Om de theorie te linken aan de praktijk brachten zij op 24 februari een bezoek aan de leeronderneming ‘De Jaren Stillekes’ van het 7de jaar Winkelbeheer en Etalage in de Hekkerstraat. Schepen van Lokale Economie dhr. Herman De Wulf gaf daar een boeiend gastcollege voor de leerlingen over de opwaardering van het kernwinkelgebied  (Flor. Leirensstraat, Stationsstraat en Hekkerstraat tot Kerkstraat) in Wetteren.

Aan de hand van een creatief bordschema werden allerlei begrippen uit de leerstof heel concreet:  aanleg en beheer van een straat, bouwvergunning, terrasreglement, subsidies voor gevel- en winkelrenovatie, parkeerbeleid, organiseren van evenementen …

De heer De Wulf verwees geregeld naar de studie die EROV (Economische Raad van Oost-Vlaanderen) in 2013 uitvoerde betreffende de koopattractie van en de koopvlucht uit de Vlaamse gemeenten.  De ‘trends in handel’ citeerde hij uit een boek van prof. Van Ossel (Vlerick School). De leerlingen kennen uit ervaring het belang van ‘mobile shopping’ en leerden nu nieuwe begrippen in verband met de distributiekanalen (multi- en omnichannel, winkelbeleving …).

Als primeur mochten we bladeren in de splinternieuwe brochure met de troeven van de gemeente: goed bereikbaar, gezellige bedrijvigheid, scholen, aantrekkelijke ligging aan de Schelde … Investeerders zouden interesse moeten krijgen in Wetteren:  ‘Groot als een stad en vriendelijk als een dorp’!  Het nieuwe logo ‘Wetteren winkelt’ zal de handelaars aantrekken.

Na deze boeiende uitleg stelden de leerlingen van 5 Handel enkele praktische vragen aan de leerlingen van 7 WET over het assortiment, de vergunningen, de kosten, de leveranciers en de verkoopprijzen. Als afsluiter werden de producten in de winkel gekeurd en gekocht.

Enkele sfeerbeelden van deze ‘les op verplaatsing’ kan je hier bekijken.  

We kijken al uit naar het gastcollege dat dhr. Herman Van de Velde (Lingeriefabrikant) op 27 maart komt geven in het kader van ‘Ondernemer voor de klas’.

Gelezen: 1516 keer
Getagged onder